Fundamentet for at lære af hændelser

Ledelsens engagement er fundamentet for, at jeres virksomhed kan lave gode ulykkesundersøgelser og – allervigtigst – lære af dem og lave forbedringer. Ledelsen bliver her introduceret til teorien og processerne bag professionel ulykkesundersøgelse, og gennem faciliteret diskussion får de forståelse for deres roller og ansvar.

Udbytte

  • Ledelsen kender deres roller og ansvar i en ulykkesundersøgelse.
  • Ledelsen definerer deres behov i forbindelse med ulykkesundersøgelser.
  • Undersøgelsesteamet kan få støtte fra ledelsen, når de har brug for det.
  • Udarbejdelse af en strategi for involvering af samarbejdspartnere, kunder og/eller leverandører i ulykkesundersøgelser.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på dette

Ledelsen skal forstå deres egen rolle og ansvar i forbindelse med ulykkesundersøgelser. For eksempel er det vigtigt, at de forstår at give undersøgelsesteamet nogle rammer, så de har et tydeligt mandat, og så de har arbejdsro. På den måde kan de bedst og hurtigt give ledelsen det, de har behov for, for at kunne håndtere informere om hændelsen og lave forbedringer.

Ledelsen skal desuden introduceres til den metode, I bruger til at analysere hændelser. De skal kende principperne bag. For eksempel er det vigtigt, at de anerkender den videnskab, der ligger bar modellen om menneskelige fejl (human behavior model) – altså at systemiske faktorer (ledelsesbeslutninger og -adfærd, ledelsessystemer, osv.) skaber det arbejdsmiljø, hvori medarbejderne træffer deres beslutninger. Derfor har ledelsen også ansvar, når medarbejdere gør noget, der i bakspejlet er oplagt forkert, men som dengang – før ulykken – gav god mening. Læs mere her (link til ”sådan arbejder vi” om ulykkesundersøgelser).

Praktisk information:

Varighed: 2-24 timer, afhængig af ledelsens og virksomhedens erfaring og ambitioner.

Sprog: Dansk og engelsk. I Flying Squad kan vi også mobilisere konsulenter, der taler Hollandsk.

Konsulenter: Lisbeth Holberg & Flying Squad (https://www.flyingsquad.world/)